tirsdag den 26. maj 2009

Kærestesorger


Denne artikel skrev jeg i efteråret 2007, da jeg gik på åben uddannelse - Skriv Journalistisk - på Journalisthøjskolen i Århus. Vi var sendt ud i byen for at finde materiale til en reportage. Det var mandag aften efter efterårsferien, og byen var usædvanlig død. Da jeg nærmede mig Bispetorv, var der usædvanlig meget lys på domkirken, og torvet var tomt, bortset fra nogle gamle biler og en gammel, rød bus. Jeg snusede rundt og fandt ud af, at Niels Malmros var i gang med optagelser til sin nye film, Kærestesorger. Da filmen nu er premiereaktuel, synes jeg det kunne være sjovt at fiske artiklen frem.
-- oOo--

60-er stemning på Bispetorv

Af Viggo Christiansen

Bispetorv i Århus er næsten tom. Nogle gamle biler fra 60erne står side om side midt på pladsen. I aften stråler domkirken i lyset fra de store projektører, som er stillet op på torvet. Et par mænd i uniformer fra Politihjemmeværnet står og fryser. Foran bilerne er et par unge fyre i gang med at sætte kamera- og lysstativer op.
”Vi vil gerne have bussen kørt frem!” En kvinde med notesblok og walkie i hånden råber fra teatrets trappe. En gammel, rød bus med runde hjørner ruller langsomt op foran teatret og stopper.
Ventetid
De gamle biler på pladsen bliver flyttet lidt frem og tilbage. Flere projektører sættes op og rettes mod teatrets facade. Mændene fra Politihjemmeværnet ringer til ejerne af nogle biler, som står parkeret indenfor den afspærring, der er sat op først på dagen. En enkelt bil står tilbage. Mens mændene diskuterer, hvordan de får fjernet den sidste bil, kommer der pludselig en mand, som hurtigt sætter sig ind og kører væk.  ”Vi har været her siden klokken sytten” fortæller en af politimændene. ”Vi skal i hvert fald være her til midnat, måske længere. Ærgerligt at jeg glemte mine handsker derhjemme, for det er godt nok koldt at stå her.”
Optagelse”Kan vi få Transitten kørt væk, så vi kan komme i gang med optagelserne?” Kvinden fra filmholdet råber ud fra trappen foran teatret. En ung mand springer frem og kører med det samme den store kassevogn udenfor kameraets synsvinkel. En flok mennesker, klædt i pænt, gammeldags tøj kommer frem fra teatret og venter på de sidste instrukser. ”I skal sprede Jer ud over pladsen foran teatret. Når jeg råber ’værsgo’ starter bussen. I tæller til fem og begynder at gå ind i teatret. Pas nu på at I ikke bliver kørt over af bussen!”  Statisterne fordeler sig på pladsen.  ”Klar til prøve!” bliver der råbt. ”Værsgo!” Bussen og statisterne sætter sig i bevægelse. Et par instrukser mere, statisterne fordeler sig atter på pladsen. ”Klar til optagelse” bliver der råbt. ”Værsgo!” Bussen og menneskene sætter sig igen i bevægelse.  ”Ja tak, den er i kassen! Hvor er I gode!” råber instruktøren ud fra teatrets forhal. Det hele er overstået på et par minutter.
Malmros er i byenDet er Niels Malmros, som er i gang med optagelser til sin nye film ”Kærestesorger”. Den er en fortsættelse af ”Kundskabens træ” fra 1981 og foregår i begyndelsen af 60erne. Optagelserne strækker sig over 3 år, og filmen har premiere i 2008.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar